Tuesday, May 26, 2015

Topptur Hurrungane - menneskelig faktor på topptur

På turen til Lauvnostinden med klassen slo det meg hvordan ulike personligheter og ulike interesser hos enkeltpersoner har å si for gruppa som helhet. Vi kom over tilfeller der vi ikke hadde noen klare ledere som tråkket spor, kjente etter faretegn i snøen, hvordan sporet skulle legges, hvordan tempoet skulle reguleres, når pausene skulle tas osv.

Den amerikanske skredforskeren Bruce Tremper viser til av 93 % av snøskred med dødelig utgang er utløst av offeret selv. I ettertid ser man det fantes faresignaler om ustabilt snødekke, men vi som skiløpere har enten ikke sett dem eller ignorert faretegnene. Så hvis disse tallene er riktig, så har den menneskelige faktoren mye å si for om vi vil bli tatt i skred eller ikke. Hvordan kan vi ignorere faretegnene (Nes, 2013)?
 
Dag 1 - Gutta på tur... Hvem er det som vurderer hva som er rundt oss? Falsk trygghet?
En annen amerikansk forsker, Ian McCammon sier at mennesket ofte baserer sine vurderinger ved bruk av mentale snarveier, såkalt heuristikk. Gjennom denne måten å vurdere på styres også magefølelsen som ofte er vårt styrbord (McCammon, 2002). Det skumle med å basere vurderingene på heuristikker er at man lett kan overse faretegn fordi man allerede har tilegnet seg en trygghetsfølelse som da i så tilfelle er falsk. Vi er rett og slett for ukritiske til magefølelsen (Nes, 2013).

De mest vanlige faktorene er; (1) Vi er i familiært terreng – altså når vi er i kjent terreng der vi har gått i årevis uten å ha løsnet eller sett skred, så overser vi lettere faretegn og er villige til å ta høyere risiko. (2) Vi er ”hengivne” – har en sterk målsetting med det vi gjør (commitment) og stor motivasjon for å nå akkurat dette målet. Vi lar oss lede av den utagerende – ”expert halo” – glorifisering av ressurspersoner .(4) Vi konkurrerer om første spor – i jakten på urørt nysnø, eller i frykt for oppkjørt terreng. (5) Vi vil  oppnå aksept fra andre og (6) vi stoler på at gruppa tar rette avgjørelser for oss, og med det kobler vi inn saueflokkinstinktet og følger blindt etter (McCammon, 2002).
Dag 2 - orden i rekkene, rullering på hvem som går først og aktiviserer antennene i hodet
I en gruppe kan det være individuelle forskjeller som risikovillighet og kunnskapsnivå. Ofte når man står og snakker i en gruppe og vurderer om man skal kjøre ned en fjellside så blir det slik at jo mer man diskuterer, jo lettere er det å finne argumenter for hvorfor man nettopp KAN kjøre ned der. Man ignorerer de åpenbare faretegnene. Derfor er det viktig å gå på tur med folk du kjenner, og at de kjenner deg. Dere vet hvordan dere skal håndtere skredterreng, begge har like holdninger til temaet og begge kan redde hverandre dersom det skulle skje. I tillegg til å gå på tur med folk du kan snakke med om skredproblemer og som du har planlagt om å diskutere skredproblem på oppgitte steder planlagt ut fra kartet så er det viktig å kunne identifisere når risikonivået øker. Det finnes både kunnskapsbaserte metoder og regelbaserte metoder slik som reduksjonsmetoden og ALPTRUTH (McCammon, 2002).

Til slutt er det viktig å vurdere hvor objektivt tenker du rundt risikoen du tar? Her er det da viktig å gå ned på det analytiske nivået. Hva er det jeg egentlig ser rundt meg, uten å ta noen mentale snarveier? Å gå gjennom de seks faktorene som ble ramset opp i stad kan være fint for å ta en sjekk om man er i ferd med å gå i en heuristisk felle (McCammon, 2002).

Det er lett å sitte i baren og lese om en gruppe som ble tatt i skred og spørre seg selv, ”hva var det de tenkte med?”. Da er det fort gjort å sitte i glasshus og kaste stein. Ta fornuftige valg på tur, og ikke minst, vær til stede i situasjonen!


Referanser:

McCammon, I. (2002) Evidence of heuristic traps in recreational avalanche accidents. National Outdoor Leadership School, Lander, WY, USA

Nes, C. L. (2013). Skikompis. Førde: Selja Forlag.



No comments:

Post a Comment